COBRA study
Yoga als ''geneesmiddel'' tijdens hormoontherapie na borstkankerNog te gaan
Benefiet Outdoor Yoga (UMC Utrecht COBRA studie)
Een uniek onderzoek: yoga als “geneesmiddel” tijdens hormoontherapie na borstkanker
Een Benefiet Outdoor Yoga Experience op zaterdag 14 september 2024 van 10.00 – 11.30 uur. Een heerlijke yoga-ochtend met 100 (!) mensen buiten in de tuin van de rijksmonumentale boerderij De Neeltje’s Hoeve in Blaricum. Met uitzicht op groen, de paarden en de Vituskerk.
Een Hatha yogales in Saswitha stijl met zorgvuldig opgebouwde yogahoudingen, ademoefeningen en meditatie, die bijdragen aan een sterk en flexibel lichaam en kalme geest. Een yogales voor iedereen die meer vitaliteit wil ervaren in het dagelijks leven, zin heeft in buiten-yoga èn voor een prachtig doel: de COBRA studie!
Informatie over de studie
De COBRA studie is een studie van het UMC Utrecht die spier- en gewrichtsklachten tijdens hormoontherapie probeert te verbeteren door middel van yoga.
Spier- en gewrichtsklachten zijn een vaak gehoorde klacht door hormoontherapie na een borstkankerbehandeling. Momenteel is hier geen goede (niet-medicinale) behandeling voor. Wij gaan onderzoeken of yoga hier wellicht als redmiddel kan dienen voor deze (groeiende) groep vrouwen. En hiervoor hebben we uw hulp nodig!
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker gedurende haar leven. Borstkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. De meeste vrouwen (85%) hebben een hormoongevoelige tumor bij diagnose. Het onderzoek richt zich op deze hormoongevoelige borstkanker. Bij hormoongevoelige borstkanker stimuleren de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron de tumorgroei. Zij krijgen daarom hormoontherapie, die de productie van oestrogenen en andere vrouwelijke hormonen vermindert. Vrouwen moeten langere tijd (vijf tot tien jaar) deze hormoonremmers gebruiken. Dat verkleint het risico dat de ziekte terugkeert, en vergroot de kans op overleving.
Helaas heeft hormoontherapie veel vervelende bijwerkingen. Die zijn vergelijkbaar met menopauzeklachten. Denk aan spier- en gewrichtsklachten, botontkalking, stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid, concentratiestoornissen, gewichtstoename en vaginale veranderingen. Omdat die klachten heftig kunnen zijn, besluit ongeveer 30 procent van de vrouwen te stoppen met hormoontherapie. Vaak spelen spier- en gewrichtsklachten hier een grote rol bij.
De onderzoekers van de COBRA studie hopen dat yoga helpt om de spier- en gewrichtsklachten te verminderen, waardoor minder vrouwen stoppen met hormoontherapie. UMC Utrecht werkt voor deze studie samen met Amsterdam UMC en Medisch Spectrum Twente.
“Tegen spier- en gewrichtsklachten is vaak weinig te doen. Vrouwen krijgen pijnstillers of ontstekingsremmers, maar die hebben ook weer bijwerkingen. Door yoga worden de spieren verlengd en versterkt, waardoor de gewrichten minder worden belast. We hopen dat zo de pijn en stijfheid verminderen. Ook vermoeden we dat ontspanning een belangrijke rol speelt: de verbeterde ademhaling kan helpen om, via de hersenen, de pijncyclus te doorbreken.” Aldus Epidemioloog Evelyn Monninkhof, hoofdonderzoeker van de COBRA studie.